PM Muhyiddin Mengumumkan Pakej PEMERKASA #ms

Government mulls compulsory use of face masks in public areas - PM - Prime  Minister's Office of Malaysia

(PUTRAJAYA, 17 MAC) Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengadakan sidang media pada petang tadi, beliau ingin mengumumkan pakej bantuan khas baru iaitu ‘PEMERKASA’. Ia merupakan kesinambungan inisiatif yang telahpun diperkenalkan sebelum ini, ini termasuk PRIHATIN dan Prihatin PKS yang bernilai RM260 Bilion, pada bulan Mac dan April tahun lalu.

Beliau menekankan bahawa kerajaan telah melaksanakan banyak inisiatif untuk membantu membendung wabak Covid-19 dan juga menghidupkan semula ekonomi.

Beliau juga merasmikan program PEMERKASA, yang bernilai RM20 bilion lebih, untuk membantu ekonomi dan sektor yang terkena wabak tersebut.

Fokus utama adalah pada program imunisasi, yang akan hendak memastikan majoriti rakyat Malaysia menerima vaksinasi. Jumlah perbelanjaan RM3 bilion akan ditingkatkan ke RM5 bilion, untuk mempercepatkan program vaksinasi yang dilancar sebelum ini.

Selain itu, program ini adalah untuk mengelakkan PKP di seluruh negara, sebaliknya, kerajaan akan lebih menumpukan sasaran kawasan yang dijangkiti sahaja. Ini adalah untuk mengurangkan kesan terhadap ekonomi.

Tambahan pula, SOP yang lebih ketat serta penguatkuasaan yang lebih baik akan dilaksankan untuk memastikan wabak Covid-19 tetap terkawal. Pengurangan cukai dan subsidi upah akan diperkenalkan juga.

Untuk fokus keempat program, kerajaan akan mendorong dan menyokong projek berskala lebih kecil dengan meningkatkan anggaran dari RM2.5 Bilion ke RM3 Bilion. GKP 3.0 (Geran Khas Prihatin) juga akan diberikan kepada perniagaan mikro dan PKS (Perbadanan Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia). Kemudahan kredit mikro juga akan diperkenalkan.

Lebih-lebih lagi, kerajaan akan memperkenalkan subsidi untuk majikan ekonomi pertunjukan melalui PERKESO. Subsidi upah juga akan diperkenalkan untuk perniagaan tertentu seperti gimnasium, spa dan perniagaan yang berkaitan dengan pelancongan.

Tambahan pula, pengecualian cukai akan ditawarkan kepada industri pelancongan, termasuk hotel dan agensi pelancongan. Ini juga akan merangkumi pawagam, taman tema dan semua perniagaan yang terjejas di bawah industri pelancongan. Geran one off juga akan diberikan kepada agensi pelancongan yang berdaftar di bawah MOTEC.

Beliau juga menambah bahawa, disebabakan pelancaran program vaksinasi, kerajaan sedang mempertimbangkan membenarkan perentasan negeri. Namun, beliau juga menambahkan bahawa kerajaan harus berhati-hati dan mempertimbangkan semua data yang diterima sebelum membuat sebuah keputusan.

Sebagai tambahan, untuk mengurangkan beban SME dan perniagaan, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia akan memperbaiki skema penggalangan dana, seperti crowdfunding, dan juga mengurangi biaya penyenaraian untuk pasaran saham utama Malaysia. Individu dari kumpulan B40 dan juga pelajar boleh mendaftarkan perniagaan mereka secara percuma melalui SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia).

Di samping itu, peraturan lincah akan diperkenalkan untuk mendorong investasi asing, terutama dalam industri eksport dan import.

Moratorium bersasar juga akan diperkenalkan untuk individu dan SME.

Beliau juga menambah bahawa lebih banyak bantuan akan diberikan kepada individu dalam kumpulan B40 untuk membantu dan meningkatkan liputan internet. Subsidi RM300 juga akan diberikan kepada keluarga yang mempunyai anak-anak yang berada dalam sekolah. Prasarana komunikasi juga akan ditingkatkan untuk menampung jumlah penggunaan internet selama pandemik ini.

Beliau juga menegaskan bahawa selama wabak ini, kerajaan telah meringankan beban mereka yang terjejas akibat wabak Covid-19. Subsidi satu kali sebanyak RM500 akan diberikan kepada individu yang berada dalam kumpulan B40, iaitu mereka yang mempunyai pendapatan bulanan RM1000 ke bawah.

Sejumlah anggaran RM50 juta akan diperuntukkan untuk membantu usahawan wanita. Penambahan sebanyak RM10 juta akan diperkenalkan untuk skema PERKESO.

Oleh kerana pandemik, harga minyak global telah meningkat, tetapi kerajaan akan memperkenalkan had untuk harga petrol untuk rakyat Malaysia. Kerajaan juga akan memberi subsidi harga LPG (gas petroleum cecair) dan petrol.

Beliau juga menyebut bahawa setelah setahun berkuasa, kerajaan Perikatan Nasional terus menerus memperkenalkan skema baru untuk membantu rakyat Malaysia meringakan beban mereka dari wabak Covid-19.

Akhir sekali, beliau ingin mengucapkan terima kasih kepada semua ahli barisan depan yang telah berkhidmat di barisan depan sepanjang wabak ini. Beliau juga mendorong semua warga negara untuk mendaftar untuk vaksinasi Covid-19, hanya setelah itu, barulah negara dapat kembali ke norma.

Baca kenyataan rasmi di sini