[TERKINI] PKPB/PKPP Dilanjutkan Hingga 28 April #ms

Ismail Sabri: 'Work from home' policy extended to all states | The Star

(PUTRAJAYA, 12 APRIL) Pada petang tadi, Menteri Kanan Pertahanan Ismail Sabri mengumumkan pelanjutan PKPB & PKPP selama dua minggu lagi.

Beliau bermula dengan pengingatan bahawa ada kemungkinan gelombang keempat Covid-19 akan berlaku jika SOP tidak dipatuhi dengan ketat. Nilai R-Naught (R-0) pada 11 April 2021 masih dicatatkan pada kadar yang agak tinggi (1.06), di mana Terengganu merupakan negeri yang tertinggi pada 1.56.

Beliau menambah bahawa kes di semua negeri masih tidak stabil. Negeri Sarawak dan Kelantan juga mengalami pengingkatan kes. Berikut adalah status terkini PKPB/PKPP:

Negeri di bawah PKPB:
– Johor
– Kelantan
– P. Pinang
– Sarawak
– Selangor
– WP Kuala Lumpur

Negeri di bawah PKPP:
– Kedah
– Melaka
– N.Sembilan
– Pahang
– Perak
– Perlis
– Sabah
– Terengganu
– WP Putrajaya
– WP Labuan

Status baru akan berkuat kuasa bermulai 15 April – 28 April, kecuali Sarawak di mana PKPB akan bermula esok dari 13 April – 26 April. Perentasan negeri masih tidak dibenarkan.

Semua restoran dan premis makanan, termasuk rantai makanan segera dan penghantaran makanan, dibenarkan dibuka dan beroperasi hingga jam Sahur (pukul 6 pagi) dalam bulan Ramadan.

Perniagaan yang beroperasi di pusat membeli-belah harus mematuhi waktu operasi pusat membeli-belah masing-masing.

Bufet berbuka puasa & Ramadan di hotel juga dibenarkan tetapi perly mengikuti SOP yang ketat dan adanya penjarakan fizikal.

Sedang dikemaskini…