无能后门政府 简直就是奇耻大辱 – 林吉祥 #zh

火箭全国走票40% 林吉祥:再选,我会输! | 中国报Johor China Press
图片:中国报

引自 林吉祥

这个后门、无能、不民主和非法的慕尤丁政府在处理新冠肺炎疫情上乱七八糟,让各个民族、宗教或区域的马来西亚人民徒添困苦和艰难。

我们已经来到一个地步,就连向来在公共医疗发展和基础建设上都落后于马来西亚的印尼都呼吁它的公民在来临的开斋节假日居家严防新冠肺炎,并且还发出警告:“从印度和马来西亚吸取教训,我们肯定不要印尼也面临类似的问题”。

这对马来西亚人民来说,简直就是奇耻大辱。

慕尤丁曾经在2012年谈及马来西亚要在2025年成为一个“奇妙之国”;但马来西亚在他的领导下却掉入继之前的政府的贼狼当道统治之后的恶名的新低谷。

或许首相慕尤丁应该自省,他是否不介意看到马来西亚的新冠肺炎疫情恶化,这样他才有好的理由延长紧急状态和冻结国会。

否则,他为何要无视于国家元首一针见血的劝告,那就是国会可以也应该在紧急状态期间召开,眼下慕尤丁政府在处理新冠肺炎疫情上的表现是如此的灾难性,除了爆发自去年9月的沙巴州选就开始的世界上最漫长的新冠肺炎疫情,接下来就是面临第四波疫情的威胁。

事实上,我们有理据相信倘若希望联盟政府没有被喜来登行动阴谋所推翻的话,马来西亚可能就会躲过第二和第三波新冠肺炎疫情,因着上述事件,马来西亚在2020年2月的最后几天(这也是非常关键的数天)没有一个有效的政府在运作。

除此之外,冻结国会不但扩大民众对慕尤丁政府处理新冠肺炎瘟疫的表现的信任和信心赤字,它也阻扰了对抗新冠肺炎疫情的“全政府”和“全社会”全国动员。

国家元首表示国会可以召开;但首相和内阁却拒绝召开国会,尽管国会议员已经施打两剂的新冠肺炎疫苗了。

要如何打破这样的宪制僵局呢?

国会议长必需在打破这样的宪制僵局上扮演吃重的角色。

宪法是基于三权分立的理论而立,这三权就是行政权、立法权和司法权。没有任何政府的分支是屈服于另两个分支的。

各政党的国会议员都期望国会议长可以维护他们的权益,而不是成为行政单位的雇佣。

举例来说,国会议长应该召开全体国会议员大会,来探讨要如何实现国家元首有关国会可以在紧急状态期间召开的立场。但他目前为止毫无动静。

除此之外,尽管国会被紧急状态令所冻结,但各个国会委员会并没有特别被紧急状态令所冻结,所以它们应该还可以召集开会。

国会议长应该维护各个国会委员会开会商讨的权力,尤其是这些会议能够限制新冠肺炎疫情的话;而不是沦为行政单位的发言人,禁止召开这些会议。

国会议长应该为各个国会委员会召开会议提供一切的国会设施,尤其是这些会议能够限制新冠肺炎疫情的话;而不是成为这些会议的绊脚石。

为此,我呼吁国会议长捍卫各个国会委员会里爱国的国会议员召集开会的权力,尤其是那些有效限制新冠肺炎疫情的会议,即使这些国会议员得牺牲他们的国会津贴,不受到后门的慕尤丁政府所批准。


*以上文章内容仅代表作者本人观点。如有关于作品内容、版权或其它问题请与Newswav联系。

此文章首先出现在林吉祥博客。

Jangan kaitkan kerajaan gagal dengan kerajaan Melayu-Islam – Najib

Gambar: Malaysiakini, Azneal Ishak

Oleh Dato’ Sri Najib Razak

Jangan kaitkan kerajaan gagal dengan kerajaan Melayu-Islam.

Melayu-Islam tak gagal. Jangan kaitkan.

Dalam kerajaan hari ini ada parti Melayu PPBM, PAS dan UMNO.

Hanya UMNO sahaja yang tidak pernah pakat dengan DAP. Yang lain pernah pegang tangan atau berpeluk-peluk dengan DAP.

Sebab itu, jangan kaitkan mereka yang kritik kegagalan kerajaan sebagai mereka yang mahu pakat dengan DAP.

Kita beri pelbagai cadangan berdasarkan fakta, sains, pengetahuan dan pengalaman apabila kita lihat kerajaan membuat kesilapan demi kesilapan jelas.

Kita kritik kerajaan sebab Rakyat sudah berkali-kali tertipu dan susah tanpa penghujungnya.

Yang patut dikritik pula ialah mereka yang tak lihat kesusahan Rakyat sebab mereka seronok pegang jawatan dan projek tapi masih mahu kecam pulak kita yang kritik, beri saranan berasas dan memperjuangkan nasib Rakyat.

Disuruh diam atau dituduh syiok sendiri pula.

Padahal yang sedang syiok dengan kuasa dan jawatan adalah korang.

Jika korang mahu kuasa penuh Darurat sehingga Malaysia jadi satu-satunya negara dalam dunia yang larangkan parlimen bersidang dengan alasan mahu lawan Covid. maksudnya korang juga perlu pikul tanggungjawab penuh apabila gagal.

Tak adil ke macam ini?

Ini faktanya. Cuba nafi. Kita tak fitnah sesiapa.

1) Dengan kuasa penuh darurat dan PKP 2.0, kerajaan unjur kes jatuh ke dua angka menjelang Mei supaya Rakyat boleh balik kampung masa raya.

Yang dapat pula ialah PKP separuh masak sehingga kes cecah 4,000 sehari, tiada balik kampung, tiada rentas daerah, solat Aidilfitri dihadkan di Masjid/Surau dan tiada lawatan hari raya.

Tidak pernah ada larangan melawat rumah ke rumah masa perayaan pada Tahun Baru Cina 2020, makan besar tahun Tahun Baru Cina 2021, Hari Raya 2020, Deepavali 2020 dan Krismas 2021.

Cuma ada larangan untuk Hari Raya 2021 sehingga nak lawat jiran sebelah rumah pun dah dilarang walaupun sudah dilaksanakan Darurat selama 4 bulan untuk kononnya melawan Covid.

2) PKP 3.0 seluruh negara terpaksa dilaksana hanya 2 bulan selepas PKP 2.0 berakhir walaupun terdapat dua kali jaminan pada bulan Mac dan April bahawa tiada lagi PKP menyeluruh setelah diberi kuasa penuh darurat.

Kerajaan terpaksa dua kali capatikan janji sendiri dalam tempoh masa dua bulan itu masih tak kira gagal ke?

Biarpun 4 bulan dengan kuasa penuh darurat, Malaysia menjadi negara paling terkesan Covid antara semua negara ASEAN dari segi jumlah penduduk sehingga kerajaan sendiri mengaku katil ICU sudah cecah kapasiti dan keadaan menjadi kritikal.

3) PKP 3.0 sudah dilaksanakan tapi kerajaan masih tak berani buat lagi perutusan khas untuk memberi bantuan kepada Rakyat terjejas walaupun dah pinjam dan jual aset lebih RM90 bilion sejak darurat bermula.

Pendapatan Rakyat berkurang lagi, bantuan masih tidak kelihatan, moratorium juga tak ada manakala inflasi cecah 7%.

4) Kata juga bahawa darurat untuk selamatkan ekonomi tetapi KDNK negara masih negatif pada suku 1 tahun 2021 walaupun negara-negara lain seperti USA, China, Singapura, Taiwan, Korea Selatan semua catat pertumbuhan ekonomi positif.

Walaupun masih negatif, ekonomi tidak menjadi jauh lagi teruk pada suku pertama sebab i-Sinar dan i-Lestari yang dikatakan Najib susahkan kerajaan atau beri syarat Puteri Gunung Ledang telah naikkan perbelanjaan bolehguna rakyat.

Inipun masih tak mahu mengaku gagal?

Kalau tetap tak mahu percaya, cuba buka parlimen seperti dititah YDP Agong dan tengok sendiri sama ada kerajaan gagal ke tidak.


*Kandungan di atas hanya mewakili pandangan penulis sendiri. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kandungan karya, hak cipta atau masalah lain, sila hubungi Newswav.

Catatan ini pertama kali muncul di laman Facebook Najib Razak.

Sidang Media Bersama: Sabri, DG Hisham #ms

Ismail Sabri: 'Work from home' policy extended to all states | The Star

(PUTRAJAYA, MEI 11) Pada awal petang, Menteri Pertahanan Ismail Sabri dan Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham telah mengadakan sidang media bersama untuk menangani status PKP 3.0 terkini.

Ismail Sabri bermula dengan menerangkan bagaimana sejak pandemik bermula, kerjaan telah mengambil langkah-langkah serius untuk mengawal penyebaran virus, termasuk pelaksanaan PKP 1.0. Selepas keadaan bertambah baik, kerajaan kemudian memutuskan untuk melonggarkan sekatan dengan beralih pertama dari PKP ke PKPB, dan akhirnya ke PKPP.

Rancangan pada mulanya adalah untuk mengakhiri PKP pada tahun 2020, bagaimanapun, keputusan untuk membenarkan pilihan raya kecil di Sabah berlangsung dan juga pembenaran perentasan antara negeri menyebabkan lonjakan kes baru, dan telah meningkat secara agresif sejak bulan Januari. Oleh itu, PKP 2.0 kemudiannya dilaksanakan semula.

Dengan pengalaman dari PKP 1.0, SOP untuk PKP 2.0 ditingkatkan untuk memastikan bahawa sektor ekonomi masih dapat berfungsi sambil mematahkan rantai jangkitan.

Sayangnya, varian-varian baru virus mulai muncul dan mengakibatkan peningkatan kes positif, sehingga memaksa kerajaan untuk melaksanakan PKP 3.0.

Beliau juga menyebutkan bahawa kerajaan selalu memandang serius wabak ini, termasuk menyediakan dan melaksanakan SOP melalui fasa yang berbeza bagi perintah kawalan pergerakan. Beliau yakin bahawa setiap keputusan yang dibuat diselesaikan melalui perbincangan terperinci serta mempertimbangkan nasihat dari Kementerian Kesihatan.

Disebabkan kekeliruan SOP yang berlainan di kawasan PKP, PKPB dan PKPP, pihak berkuasa telah memutuskan untuk menyeragamkan SOP menjadi satu. Maklumat lebih lanjut mengenai SOP standard akan diumumkan tidak lama lagi di laman web MKN.

Ketua Pengarah Kesihatan Hisham kemudian mengambil alih dan menyebutkan bahawa penghunian tempat tidur ICU di hospital-hospital besar hampir di kapasiti maksimum, itu bermaksud bahawa hospital-hospital bergelut untuk memenuhi kemasukan baru, terutama dengan kemunculan varian baru yang lebih agresif.

Terdapat sejumlah empat varian yang muncul, dan setakat ini, Malaysia telah mencatatkan kes yang berkaitan dengan tiga varian tersebut.

Sedang dikemas kini…

联合新闻发布会:沙比里,诺希山 #zh

(布城,11日讯)我国国防部高级部长依斯迈·沙比里和卫生总监丹斯里诺希山在今日下午5时一起召开联合新闻发布会。

沙比里表示自从疫情开始以来,我国已经采取了严厉的措施(行动管制令 1.0)来控制疫情。当疫情有所缓解时,我国也解除行动管制令并落实有条件行动管制令(CMCO),复苏式行动管制令(RMCO),以继续控制疫情。

他表示我国最原始的计划是在2020年解除行动管制令(MCO),可是由于我国允许砂州进行选举活动再加上跨州的缘由,造成了我国1月开始出现疫情爆发的情况。因此,我国再次实施行动管制令 2.0(MCO 2.0)。

借助行动管制令 1.0的经验下,我国在拟定抗议标准作业程序(SOP)的时候增强了各考虑的范围。因此确保我国的经济在可以维持的状况下并可以阻止、消灭感染群的蔓延。

不幸的是,新的病毒变种开始频频出现在我国范围之内,导致确诊病例不断增加,因此迫使政府实施了这次的行动管制令 3.0。

他还提到,政府通过各阶段的行动管制令去实施SOP来控制疫情。他表示,我国从未懈怠过控制疫情。 他保证,会和卫生部详细讨论,并把所有详细结果作为最终决定。

由于MCO,CMCO和RMCO各地区中实施了不同的SOP并导致了混乱。因此部门决定将SOP标准化为一并将会在MKN网上公布。

诺希山随后接手发布会现场并提到我国大部分医院的加强护理病房(ICU)床位几乎已满。鉴于新的变种病毒出现的情况下,医院更加难以提供新患者所需的入院需求。

到目前为止总共出现了四个变种病毒,而马来西亚已记录了与三个变种病毒有关的病例。

更新中…

[Summary] Joint Press Conference: Sabri, Hisham #en

(PUTRAJAYA, MAY 11) Earlier in the evening, our Minister of Defence Ismail Sabri held a joint press conference with Director-General of Health Dr. Noor Hisham to address the latest MCO 3.0 status.

Sabri started by mentioning how since the pandemic began, the government has taken serious measures to curb the spread of the virus, including the implementation of MCO 1.0. As the situation improved, the government then decided to loosen restrictions by transitioning firstly from MCO to CMCO, then eventually to RMCO.

The initial plan was to end MCO by 2020. However, by-election in Sabah and interstate travelling had caused a spike in new cases, which have been increasing aggressively ever since January. Therefore, MCO 2.0 was then reinstated.

With the experience from MCO 1.0, SOPs were enhanced to ensure that the economic sector is still able to function whilst breaking the chain of infection.

Unfortunately, new variants of virus started to surface which resulted in an increment of positive cases, therefore forcing the government to implement MCO 3.0.

He also mentioned that the government has always taken the pandemic seriously, including drafting and implementing the SOPs through different phases of the movement control order. He assured that every decision that is being made is finalised after detailed discussion as well as taking into consideration the advice provided by the Ministry of Health.

Due to the confusion of different SOPs in MCO, CMCO and RMCO areas, the authority has decided to standardize the SOP into one. More details of the standardized SOP will be announced shortly on the MKN website.

Health DG Hisham then took over and mentioned that the occupancy of ICU beds in major hospitals are nearly at maximum capacity, meaning that hospitals are struggling to cater to new admissions, especially with the emergence of new variants which are more aggressive.

There are a total of four variants that have surfaced, and thus far, Malaysia have recorded cases that are related to three of the variants. The government has shown concern of the spreading of the new variants.

More to come…

Kit Siang: Muhyiddin’s government has become a kakistocracy #en

Malaysiakini - Muhyiddin must reveal how many PN leaders bypassing  quarantine - Kit Siang
Pic: Malaysiakini.com

By Lim Kit Siang

The flurried manner of the announcement of a national MCO 3.0 late yesterday evening less than a month after the Prime Minister Muhyiddin Yassin promised no more nationwide restrictions is living proof that the Muhyiddin government has become a kakistocracy.

There was no time to arrange for a live telecast by the Prime Minister, which must be a blessing in disguise as Muhyiddin cannot be unaware of the huge deficit in public trust and confidence in government’s decisions and announcements, particularly relating to Covid-19 pandemic.

The decision of a national MCO 3.0 was the culmination of two days of dizzying confusion and chaos in the handling of the Covid-19 pandemic, with different Ministries making confusing and conflicting statements about the meaning of MCO 3.0 and Conditional MCO, causing hardships and sufferings to the people, particularly petty traders and SMEs.

But whether Muhyiddin will admit or not, the advice by the Indonesian government to her citizens to stay home and to take precautions on Covid-19 in the forthcoming Hari Raya Aidilfitri holidays, with the warning: “Learn from India and Malaysia, for surely we don’t want Indonesia to face the same problem” would have bulked large on the final decision on the MCO 3.0 for the whole country.

Malaysia is going to celebrate Hari Raya Aidilfitri without balik kampong for the second year in a row.

What is even more shocking is that Malaysia would have exceeded the half-a-million mark for cumulative total of Covid-19 cases by Hari Raya Aidilfitri.

The emergency declared on January 12, 2021 to combat the Covid-19 pandemic has proved to be a failed emergency.

On January 12, 2021, the daily increase of new Covid-19 cases was 3,309 cases and four deaths. Some four months later on May 10, it recorded a daily increase of 3,807 new Covid-19 cases and 17 deaths.

On January 12, the cumulative total of Covid-19 cases for the past 12 months was 141, 533 cases. In the four months since the emergency, the cumulative total of Covid-19 more than tripled to 444,484 cases and the cumulative total of fatalities more than tripled from 559 deaths to 1,700 deaths.

What type of an “emergency to combat the Covid-19 pandemic” is this?

It is not only the Indonesian Government which had used Malaysia and India to warn its citizens to stay home and comply with the SOPs with regard to 3Cs (crowded place, confined space, close conversations) and 3Ws (wash your hands, wear a mask, heed MOH warnings), it was also been used by Malaysian government leaders like Muhyiddin, Ismail Sabri and the Health Director-General Noor Hisham as well.

Can Muhyiddin explain why Malaysia might become a mini-India, why Malaysia with 444,484 cases is ranked No. 42 among countries with the most Covid-19 case losing out to nations in East Asia, ASEAN and Pacific which have lower ranking and fewer cases like Myanmar (ranked No. 82) with 142,963 cases; South Korea (84) 127,772 cases; China (96) 90,769 cases; Thailand (98) 85,005 cases; Singapore (104) 61,378 cases; Australia (120) 29,931 cases; Cambodia (130) 19,743 cases; Hong Kong (147) 11,812 cases; Vietnam (176) 3,461 cases; New Zealand (179) 2,644 cases; Laos (190) 1,327 cases; Taiwan (194) 1,199 cases and Brunei (201) 230 cases?

Indian Prime Minister Narendran Modi is now blamed for the huge political rallies and the mass religious festivals which had resulted in India recording over 400,000 Covid-19 cases a day and daily fatalities exceeding 4,000 cases.

Would Muhyiddin and his bloated Cabinet accept responsibility for the worsening Covid-19 crisis in Malaysia?

There was cryptic statement by the PAS President, Hadi Awang asking civil servants to follow the government’s instruction even if they do not support the ruling Perikatan Nasional (PN) coalition.

He said those uncomfortable with the government formed by the parties they do not support are morally bound to resign.

I do not agree with Hadi as I believe that it is the political leaders who had failed in their duties like those in the bloated Muhyiddin Cabinet who, in the national interest, should resign.

I do not fault civil servants who are not prepared to see the Malaysian civil service deteriorating into a kakistocracy.

One Covid-19 antidote Muhyiddin and his bloated Cabinet should not continue to ignore in the anti-Covid-19 strategy is to convene Parliament to spearhead an “all-of-government” and “whole-of-society” national mobilisation against the Covid-19 pandemic, as this move will go a long way to resolve the ever-ballooning deficit of public trust and confidence in government plans to end the Covid-19 pandemic.

Will the Prime Minister and his bloated Cabinet finally accept the hard truth and advise the Yang di Pertuan Agong to convene Parliament without any delay?

(Media Statement by DAP MP for Iskandar Puteri Lim Kit Siang in Kuala Lumpur on Tuesday, May 11, 2021)


*The views expressed are those of the author. If you have any questions about the content, copyright or other issues of the work, please contact Newswav.

This post first appeared on Lim Kit Siang‘s blog.

PKP 3.0: Kerajaan patut umum moratorium automatik #ms

Gambar: Malay Mail, Shafwan Zaidon

Oleh Syed Saddiq Syed Abdul Rahman

Ini bukan kali pertama seluruh negara diarahkan PKP.


Jadi, apabila umum PKP seluruh negara, ada juga langkah yang seharusnya diumumkan sekali dan tidak boleh ditangguh-tangguhkan sehingga semua Menteri nak duduk bermesyuarat.


Langkah itu adalah perlindungan moratorium secara automatik kepada rakyat.


Saya kurang pasti mengapa kerajaan tidak mahu umum perlindungan moratorium ini.


Apabila rakyat diarahkan untuk menjalani PKP, pendapatan dan makan minum rakyat akan terjejas teruk. Sekarang waktu PKP belum berjalan pun, rakyat sudah susah. Apatah lagi setelah kerajaan umumkan PKP berkuatkuasa ke seluruh negara.


Nak seribu daya, tak mahu sejuta dalih.


Kerajaan harus laksanakan moratorium kepada pinjaman kenderaan dan bayaran rumah rakyat kepada bank. Tangguh sehingga 6 bulan akan datang. Ini perlu dilaksanakan segera (seharusnya diumumkan berserta dengan pengumuman PKP).


Bank tak akan rugi. Jangan buat cerita bahawa bank akan rugi. Tahun lepas, selepas dilaksanakan PKP 1.0, bank tetap mencatatkan keuntungan walaupun perlindungan moratorium diberikan kepada rakyat.


Segera bantu rakyat. Ini bukan hal politik. Ini hal survival dan hidup rakyat. Lindungi mereka. Kerajaan tak perlu kaji macam-macam sebab ini bukan kali pertama negara laksanakan PKP dan perlindungan moratorium secara automatik.


Kalau tak bantu rakyat hari ini, bila lagi nak bantu?


*Kandungan di atas hanya mewakili pandangan penulis sendiri. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kandungan karya, hak cipta atau masalah lain, sila hubungi Newswav.

Catatan ini pertama kali muncul di laman Facebook Syed Saddiq.

LaLiga’s Matchday 36 preview

It is as tight as ever at the top of LaLiga Santander, with just two points separating the top three: Atlético de Madrid on 77 points, and Real Madrid and FC Barcelona trailing close behind on 75 each. Sevilla FC, on 71 points, aren’t entirely out of the picture yet either.  

Following a thrilling weekend of top-of-the-table drama, Spanish football fans won’t have to wait much longer for their next dose of action with a round of midweek action coming up this week. It’ll take place across Tuesday, Wednesday and Thursday, with one of the top three in action each evening.  

It’s Barça who are up first as they’ll play on Tuesday, but before their game CA Osasuna host Cádiz CF at 7pm CEST, a duel between two teams who mathematically confirmed their survival over the weekend. Then, at 8pm CEST, Elche CF and D. Alavés face off in a relegation six-pointer between two clubs whose top-flight status is very much in the balance. Elche could leapfrog their opponents with a win and that’s what they’ll set out to do in their home stadium.  

Then, at 10pm CEST on Tuesday night, FC Barcelona visit Levante UD at the Estadi Ciutat de València. No team has a worse record over the past month than Levante’s run of four defeats and one draw, but they have often caused Barça problems in the past and have won three of their past four home matches against the Catalan club. The Granotas have already earned victories over Barça’s title rivals this season and they’ll be hoping for another scalp here.  

On Wednesday, the midweek round continues and Sevilla FC will look to keep their faint title chances alive when they host Valencia CF at 7pm CEST. Their first clash this season also took place in a midweek round, with Sevilla winning 1-0 on that occasion. Another similar result would suit them perfectly this matchday.  

Two fixtures kick off at the same time at 8pm CEST on Wednesday: RC Celta vs Getafe CF and SD Huesca vs Athletic Club. These are two matches between a relegation-threatened side and a team still chasing European qualification; Celta and Athletic need victories if they are to have a chance of playing on the continent next year, while their opponents simply hope they’ll remain in Spain’s top tier.  

At 10pm CEST, the title race continues as leaders Atlético de Madrid welcome Real Sociedad to the Wanda Metropolitano in the Spanish capital. Atleti know that they are guaranteed the title if they win their three remaining games, but Diego Simeone is only going “partido a partido” – “game by game.” The Argentine coach will have his players focused solely on the task at hand, which is defeating a La Real side that are capable of beating anyone on their day.  

Three more games follow on Thursday and the first, at 7pm CEST, is another duel between a team involved in the race for Europe and a team firmly in the middle of the survival scrap. Villarreal CF are into this season’s Europa League final, but they’re still not guaranteed a spot in Europe for next season, so it’s this trip to face Real Valladolid that will be their focus for now. The Pucela, as the team one position above the relegation zone, need points too and will take encouragement from the fact that they’ve lost just once at home to Villarreal in 14 total matches.  

At 8pm CEST, SD Eibar host Real Betis in yet another clash between a relegation-threatened team and a European hopeful. Eibar, despite being bottom of the standings, can go into this game with confidence having won their past two matches and the memory of their 2-0 win over Betis earlier this season fresh in their minds.  

Their record against the Andalusians has been excellent over the years, with five wins, four draws and just two defeats across their 11 meetings since promotion to LaLiga Santander in 2014.  

For the third night in a row, there is a key title race fixture at 10pm CEST, with Thursday’s late game seeing Granada CF hosting Real Madrid. While Los Blancos will be the favourites, Granada can never be ruled out as they’ve achieved so much under Diego Martínez and threw a spanner in the works just two Thursdays ago with a surprise win over Barcelona at the Camp Nou. An entertaining game should now be expected as the Andalusian side look to take more points off a title challenger.  

Tagged : /

LaLiga’s relegation battle

Who can still go down? Valencia CF, Levante UD, Getafe CF, D. Alavés, Real Valladolid, SD Huesca, Elche CF and SD Eibar  

Who are currently going down as things standHuesca, Elche and Eibar 

What are the biggest fixtures this week? Elche vs Alavés (May 11th), Eibar vs Real Betis (May 13th), Alavés vs Granada (May 16th) and Getafe vs Levante (May 16th

The relegation battle is just as fascinating as the title race, with five points separating Getafe in 15th from bottom-placed Eibar. Valencia and Levante are still not mathematically safe, but the chances of either going down are minimal. A freak set of results would be required for that to happen.  

So, it’s essentially a six-team fight to avoid the drop, with Getafe on 34 points, Alavés on 32 points, Real Valladolid on 31 points, Huesca and Elche on 30 points and then Eibar on 29 points.  

Only one more head-to-head clash between teams in the bottom six remains: Tuesday’s Matchday 36 bout between Elche and Alavés. That could be decisive, as should Alavés and Getafe’s home Matchday 37 fixtures against Granada and Levante respectively. They’ll both feel those are winnable games. 

It will also be interesting to see if Eibar can keep up their momentum. The Basque outfit may be bottom, but they have won their past two and now take on Real Betis a team they actually have a very good record against, at home in Matchday 36.  

Tagged : /

Who will qualify for Europe League and Conference League?

Who can still qualify? Real Sociedad, Villarreal CF, Real Betis, RC Celta, Athletic Club, Granada CF and Cádiz CF 

Who’s in pole position? Real Sociedad, Villarreal and Real Betis 

What are the biggest fixtures this week? Granada vs Real Madrid (May 13th), Athletic Club vs Real Madrid (May 16th), Barcelona vs Celta (May 16th) and Villarreal vs Sevilla (May 16th

The top four in LaLiga Santander is already set; it’s just a matter of working out the order. As such, we already know which sides will be in the Champions League next season. The race to qualify for Europe, therefore, is all about making it into the Europa League and the Conference League.  

The teams finishing fifth, sixth and seventh will all qualify for Europe, with fifth and sixth bringing a ticket to the Europa League and seventh a place in the inaugural Conference League. If Villarreal also win this year’s Europa League final then they would go to the Champions League, but for the other sides the mission is simply to make it into the top seven by the end of the campaign.  

Along with Villarreal, the other teams currently in these positions are Real Sociedad and Real Betis and they boast a sizable advantage over the chasing pack.  

Cádiz have a mathematical chance of qualifying for Europe but it’s a virtually impossible task. But Celta, Athletic Club or Granada could make it if they put together a run over these next three games. They have tough games coming up, though. Celta face Barcelona in midweek, while Athletic and Granada both face title chasers Real Madrid over the coming days. Sevilla could do them a favour by beating Villarreal on Matchday 37, though, so we’re not safe from surprises just yet.  

Tagged : /