Guan Eng: Muhyiddin adalah Perdana Menteri yang paling teruk dalam sejarah Malaysia, disebabkan sistem HIDE #ms

林冠英:暗示愿与巫统合作赛夫丁言论出乎预料光华日报| 1910年创刊创新每一天生活
Gambar: Kwang Wah.com.my

Oleh Lim Guan Eng

Muhyiddin Yassin adalah Perdana Menteri Malaysia yang paling teruk dalam sejatrah dengan menerapkan sistem Hotspot Identification for Dynamic Engagement (HIDE) malam tadi, memerintahkan semua lokasi yang disenaraikan di bawah HIDE ditutup serta merta selama tiga hari.

Ini adalah sebuah kerajaan yang tidak bertanggungjawab yang mengeluarkan arahan pada saat akhir, tanpa mempertimbangkan kerugian besar kewangan yang akan ditanggung oleh perniagaan, terutama PKS.

Terdapat juga amalan dua darjat, di mana stesen dan terminal pengangkutan awam yang disenaraikan oleh sistem HIDE akan tetap dibuka sementara kedai di stesen pengangkutan harus ditutup.

Kerajaan perlu memutuskan sama ada kedai di stesen pengangkutan adalah sumber jangkitan atau stesen pengangkutan itu sendiri?

istem HIDE juga nampaknya menghukum tingkah laku yang baik dengan mensasarkan premis yang memberikan data dengan patuh tetapi melepaskan mereka yang gagal mematuhi dan oleh itu tidak berada dalam pangkalan data.


*Kandungan di atas hanya mewakili pandangan penulis sendiri. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kandungan karya, hak cipta atau masalah lain, sila hubungi Newswav.

Catatan ini pertama kali muncul di laman Facebook Lim Guan Eng .