Sidang Media Bersama: Sabri, DG Hisham #ms

Ismail Sabri: 'Work from home' policy extended to all states | The Star

(PUTRAJAYA, MEI 11) Pada awal petang, Menteri Pertahanan Ismail Sabri dan Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham telah mengadakan sidang media bersama untuk menangani status PKP 3.0 terkini.

Ismail Sabri bermula dengan menerangkan bagaimana sejak pandemik bermula, kerjaan telah mengambil langkah-langkah serius untuk mengawal penyebaran virus, termasuk pelaksanaan PKP 1.0. Selepas keadaan bertambah baik, kerajaan kemudian memutuskan untuk melonggarkan sekatan dengan beralih pertama dari PKP ke PKPB, dan akhirnya ke PKPP.

Rancangan pada mulanya adalah untuk mengakhiri PKP pada tahun 2020, bagaimanapun, keputusan untuk membenarkan pilihan raya kecil di Sabah berlangsung dan juga pembenaran perentasan antara negeri menyebabkan lonjakan kes baru, dan telah meningkat secara agresif sejak bulan Januari. Oleh itu, PKP 2.0 kemudiannya dilaksanakan semula.

Dengan pengalaman dari PKP 1.0, SOP untuk PKP 2.0 ditingkatkan untuk memastikan bahawa sektor ekonomi masih dapat berfungsi sambil mematahkan rantai jangkitan.

Sayangnya, varian-varian baru virus mulai muncul dan mengakibatkan peningkatan kes positif, sehingga memaksa kerajaan untuk melaksanakan PKP 3.0.

Beliau juga menyebutkan bahawa kerajaan selalu memandang serius wabak ini, termasuk menyediakan dan melaksanakan SOP melalui fasa yang berbeza bagi perintah kawalan pergerakan. Beliau yakin bahawa setiap keputusan yang dibuat diselesaikan melalui perbincangan terperinci serta mempertimbangkan nasihat dari Kementerian Kesihatan.

Disebabkan kekeliruan SOP yang berlainan di kawasan PKP, PKPB dan PKPP, pihak berkuasa telah memutuskan untuk menyeragamkan SOP menjadi satu. Maklumat lebih lanjut mengenai SOP standard akan diumumkan tidak lama lagi di laman web MKN.

Ketua Pengarah Kesihatan Hisham kemudian mengambil alih dan menyebutkan bahawa penghunian tempat tidur ICU di hospital-hospital besar hampir di kapasiti maksimum, itu bermaksud bahawa hospital-hospital bergelut untuk memenuhi kemasukan baru, terutama dengan kemunculan varian baru yang lebih agresif.

Terdapat sejumlah empat varian yang muncul, dan setakat ini, Malaysia telah mencatatkan kes yang berkaitan dengan tiga varian tersebut.

Sedang dikemas kini…