[Terkini] PM Muhyiddin, KPK Noor Hisham Disuntik Vaksin! #ms

(Putrajaya, 24 Februari) Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin baru sahaja diberi vaksin di Pusat Kesihatan Daerah (PKD) Presint 11 Putrajaya pada jam 2:30 petang hari ini, 2 hari lebih awal dari tarikh 26 Februari yang dijadualkan sebelum ini. Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah juga menerima vaksin bersama PM.

Proses vaksinasi mengambil masa selama 15 hingga 30 minit, ini termasuk proses pemantauan penerima. Kedua-duanya dijangka menerima dosis-kedua tiga minggu kemudian kerana vaksin Pfizer-BioNTech perlu diambil dalam 2 dosis, 21 hari terpisah.

Empat kakitangan Kementerian Kesihatan juga menyertai Perdana Menteri Muhyiddin dan Dr Noor Hisham untuk menerima vaksin pada petang tadi.

Hari ini juga merupakan permulaan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan, program vaksinasi terbesar dalam sejarah Malaysia.

PM: Pfizer Covid -19 vaksin akan tiba pada 21 Februari, lebih awal daripada jadual | Malaysia | Malay Mail

Perdana Menteri Muhyiddin telah melancarkan pendaftaran vaksinasi melalui aplikasi MySejahtera secara rasmi. Beliau mendesak rakyat Malaysia supaya mendaftar dan muncul untuk temujanji kesuntikan kedua-dua dos vaksin.

Menurut Buku Panduan Program Imunisasi Kebangsaan Covid-19, setakat bulan Februari tahun ini, Malaysia telah memesan 66.7 juta dos vaksin melalui Fasiliti COVAX dari lima pengeluar – Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Sinovac, CanSinoBIO dan Sputnik V.

Pesanan pertama sebanyak 312,390 dos vaksin Pfizer-BioNTech tiba dengan selamat di Malaysia pada 21 Februari (Ahad), cukup untuk diberi kepada 156,195 orang.

Pesanan kedua vaksin yang sama merangkumi penambahan 182,520 dos, dijangka tiba hari ini (24 Februari) untuk diedarkan ke negeri-negeri yang belum menerima vaksin, kata Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin.

Vaksinasi akan diberikan secara percuma kepada mereka yang tinggal di Malaysia, termasuk bukan warganegara, di bawah Program Imunisasi 3 fasa yang bertujuan untuk memvaksinasi seramai 80% penduduk Malaysia:

Fasa 1: 24 Februari – 20 April
500,000 petugas barisan hadapan dan pekerja penting akan diberi vaksin terlebih dahulu.

Fasa 2: Apr – Ogos 2021
9.4 juta warga emas berusia 60 tahun ke atas, kumpulan berisiko tinggi, serta orang kurang upaya akan diutamakan untuk menerima vaksin dalam fasa ini.

Fasa 3: 2021 Mei – 2022 Februari
Akan melibatkan 13.7 juta atau lebih warganegara dan bukan warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas.

Rakyat Malaysia tidak dapat memilih vaksin mana yang akan disuntik, seperti yang diumumkan oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin sebelumnya.

Kanak-kanak tidak akan diberi vaksin pada masa ini kerana tidak ada vaksin semasa yang telah dilulus secara klinikal bagi mereka yang berusia 18 tahun ke bawah.

KKM telah mengenal pasti dan menyediakan 600 stesen vaksinasi di seluruh negara, termasuk klinik kesihatan, hospital kerajaan, dan hospital swasta, yang bertujuan untuk memberi vaksinasi kepada 126,000 individu sehari.

7 pegawai yang melakukan inokulasi akan ditempatkan di setiap stesen vaksinasi, kata Menteri Kesihatan Dr Adham Baba.

Selain itu, pesanan pertama vaksin Sinovac Covid-19 China dijangka tiba di Malaysia pada 27 Februari, kata Khairy.

Namun, beliau menyebutkan bahawa vaksin Sinovac belum didaftarkan oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) kerana masih menunggu pelulusan.

Sedang dikemaskini…